Vikatikkejä

torstaina, helmikuuta 16, 2006

Hihattimen ohje

Kommenteissa pyydettiin hihattimen ohjetta. Kerrankin maltoin kirjata silmukkamäärät ja kavennukset muistiin työtä tehdessäni, joten tässä ohje sitä kaipaaville. Huomauta jos löydät virheen, niin korjaan sen tähän.


Hihatin

lanka: Novita Samos
langanmenekki: 200 g
puikot: 5 mm sukkapuikot ja pyöröpuikko, virkkuukoukku 3,5 tai käsialan mukaan
koko: M
tiheys: 16 s ja 26 krs = 10 cm

Hihatin neulotaan yhtenä kappaleena hihansuusta hihansuuhun. Hihaosat neulotaan putkena, selkäosa tasona. Pääntien ympäri virkataan yksi kerros kaaria.

Luo sukkapuikoille 32 s ja *neulo 3 krs 1 o 1 n ja seuraavat 3 krs 1 n 1 o*. Toista * - * vielä kerran. Oikeat ja nurjat silmukat joustimessa vaihtavat paikkaa 3 krs:n välein. Joustimen korkeus on yhteensä 12 krs.Siirry neulomaan sileää oikeaa. Lisää ensimmäisellä kerroksella 4 s tasavälein = 36 s. Jatkossa lisäykset tehdään 1 ja 4 puikolla (kerroksen vaihtumiskohta niiden välissä). Työn edetessä kannattaa laittaa silmukkamerkki, koska silmukat lisääntyvät vain kahdella puikolla ja välillä niitä on hyvä jakaa muille puikoille jotta työtä on helpompi neuloa.

Lisää 5 cm:n välein 2 s kerroksen vaihtumiskohdalla siten, että molempien lisäysten väliin jää 2 s. Tee lisäyksiä yhteensä 7 kertaa = 50 s. (Tässä välissä hihaa kannattaa sovittaa. Neulo sileää, kunnes hiha on haluamasi mittainen, noin muutaman sentin päähän kainalosta. Minä neuloin n. 3 cm, mutta minulla on lyhyet käsivarret.)

Kun hiha on haluamasi mittainen, neulo 12 s seuraavaa kerrosta ja siirry neulomaan tasona. Vaihda työhön pyöröpuikko ja neulo sileää oikeaa. Kavenna jokaisen kerroksen alussa pois 1 s yhteensä 10 kertaa = 40 s. Neulo tasona 48 cm (sovita ja neulo lisää, jos on tarpeen) ja lisää sitten 1 s joka kerroksen alussa yhteensä 10 kertaa = 50 s. Vaihda työhön sukkapuikot ja siirry neulomaan putkena. Laita silmukkamerkki samaan kohtaan kuin ensimmäisessäkin hihassa eli 12 s ennen putkeksi yhdistämiskohtaa.

Toinen hiha neulotaan samoin kuin ensimmäinenkin. Neulo sileää ensimmäiseen kavennukseen asti (mittaa 1. hihasta väli viimeisestä silmukoiden lisäämisestä siihen, kun aloit neuloa tasona) ja kavenna 2 s pois silmukkamerkin molemmin puolin seuraavasti: neulo 2 s oikein yhteen takareunoistaan, 2 s oikein ja 2 s yhteen oikein. Toista kavennus 5 cm:n välein yhteensä 7 kertaa = 36 s. Neulo vielä 5 cm, kavenna tasavälein 4 s pois ja neulo ranteen joustin kuten 1. hihassa. Päättele silmukat löyhästi.

Virkatut kaaret pääntiehen:
*Ks, hyppää 1 neulotun krs:n yli ja tee seuraavaan silmukkaan 4 pylvästä. Hyppää taas yhden krs:n yli ja virkkaa ks *. Toista * - * ja virkkaa kaaret koko pääntien ympäri.Päättele langat, kostuta ja venytä mittoihinsa.

6 kommenttia:

 • Hei, laitoin juuri sut suosikkilistalleni =O).
  Kiitos tuosta hihattimen ohjeesta, laitan senkin talteen vastaisen varalle. Nätti!!

  Kirjoittaja: Anonymous Helminalle, 16. helmikuuta 2006 klo 11.41  

 • Kiitos ohjeesta. Sitä voisi yrittää testata.

  Kirjoittaja: Anonymous luovat kädet, 16. helmikuuta 2006 klo 19.47  

 • Ihana ohje, kiitos!! Selkokielinen ja hyvä. Mulla on eri lanka, mutta tiheys on sattumoisin tismalleen sama. Tästä lähtee syntymään mun uusi hihatin, ihanaa, kiitos!!

  Kirjoittaja: Anonymous Anonyymi, 16. helmikuuta 2006 klo 20.08  

 • Hienoa kun teit ohjeen!
  Kyselisin, että miten saisin tuosta ohjeesta kokoa pienemmän hihattimen eli kokoa s?

  Kirjoittaja: Anonymous Selena, 9. huhtikuuta 2006 klo 11.35  

 • Selena: Hihat tuskin ovat liian pitkät, joten koko pienenee kätevimmin selkäosaa lyhentämällä. Muista sovittaa työtä välillä, niin et joudu purkamaan. Neulomalla mallitilkun ja laskemalla silmukka- ja kerrosmäärien perusteella hihattimen mittoja voit verrata niitä omiisi ja harkita, kannattaako lisäksi esim. kaventaa hihoja.

  Kirjoittaja: Blogger Katja, 9. huhtikuuta 2006 klo 21.28  

 • Kiitos ihanasta hihatin-ohjeesta, pitänee kokeilla kunhan ehdin! :D

  Kirjoittaja: Anonymous Kaisa, 7. heinäkuuta 2006 klo 14.21  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]<< Etusivu